Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1494 dagen geleden
Waar het klimaatoverleg door de Verenigde Staten de afgelopen weken een stevige weerstand kreeg te verwerken van Trump lijkt het toch de positieve kant op te gaan nu de andere grootste vervuiler ter wereld, China, volop de kaart van hernieuwbare energie trekt.
Eén van de meest besproken thema’s te Davos was dit jaar het klimaat waarbij de figuurlijke olifant in de kamer, de Verenigde Staten, de opvallende afwezige was. Nochtans is de steun van de Verenigde Staten onontbeerlijk om het klimaat te redden of een energietransitie op touw te zetten. Zo leek het alvast de laatste jaren.
Opvallend was dan ook de uitspraken van China die de leidende rol leek op te nemen om het milieu te redden. China is op het eerste zicht de slechtste leerling van de klas met een enorme luchtvervuiling waarbij grote steden de economie soms zien stilvallen door de zware smog. Net hierdoor lijkt er een besef te groeien dat dit langer kan blijven duren.
Uiteraard is het sprookje iets genuanceerder dan de bovenstaande paragraaf. De groeiende middenklasse in China protesteert namelijk meer en meer tegen de enorme vervuiling en ook de economische impact laat zijn sporen na. Een derde niet onbelangrijke reden is de energieonafhankelijkheid die China kan bereiken indien het volop de kaart trekt van windenergie, hydro-energie en zonne-energie.
Op deze manier kan het land volledig onafhankelijk worden en tegelijk de economie doen groeien. Het land is op dit moment zwaar afhankelijk van olie en steenkool waarbij het dan ook landen als Rusland moet te vriend houden. Door de snelle technologische ontwikkelingen en de enorme massaproductie kan het land zelf de nodige onderdelen fabriceren om enorme energy-farms in de minder bevolkte regio’s te construeren.
Niet enkel China maar ook India liet weten te Davos dat het volop de kaart trekt van deze milieuvriendelijke technologie. Economisch gezien is dit op middellange en lange termijn ook het goedkoopste middel op energie op te wekken waardoor dit voornamelijk als een economische keuze kan aanzien worden.
Desondanks wil Trump doorzetten om de fossiele industrie in de Verenigde Staten nieuw leven in te blazen om duizenden jobs te redden. Op korte termijn kan dit inderdaad een lichtpuntje betekenen. Op lange termijn dreigt men echter de trein te missen waarbij landen zoals China en India een enorme voorsprong zullen genomen hebben. De productie  en ontwikkeling van technologie zal dan ook volledig in deze landen gebeuren waardoor de Verenigde Staten achter dreigen te blijven als paria.
Bronnen:
http://www.cnbc.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.