Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 345 dagen geleden
Ze was er zo van overtuigd om meer zetels te winnen maar komt nu bedrogen uit. De Britse premier Theresa May dacht, door de verkiezingen te vervroegen voor de aanvang van de onderhandelingsgesprekken met de Europese Unie, meer zetels en dus meer steun te krijgen. Maar die gok pakt bijzonder slecht uit vermits haar partij nu zetels verliest in het Lagerhuis.
Hoogmoed komt voor de val, daar had de Britse premier Theresa May beter over nagedacht alvorens er van uit te gaan de vervroegde verkiezingen met twee vingers in te neus te kunnen winnen. Haar politieke gok draait uit in een nachtmerrie want de oppositiepartij Labour palmt een groot deel van de conservatieve zetels in.
De Conservatieven halen ‘slechts’ 318 zetels, dat is een verlies van twaalf zetels terwijl de Labourpartij 262 zetels binnenhaalt, een winst van maar liefst 31 zetels. Het gat tussen beide partijen is er alleen maar kleiner op geworden, hetgeen waar Theresa May alles behalve op had gehoopt.
Omdat de meerderheidsdrempel van 326 niet kan worden gehaald, moeten de Conservatieven dus een coalitie vormen met één of meerdere partijen. Oppositieleider Jeremy Corbyn dringt aan op het ontslag van Therese May vanwege het ‘duidelijke’ signaal dat de Britse bevolking heeft gegeven.
Labour heeft al laten weten om een minderheidskabinet te willen leiden nu de Conservatieven hun meerderheid zijn kwijtgespeeld. Voorlopig denkt Labour er niet aan om een coalitie te vormen met andere partijen en zullen het proberen op hun manier te doen.
Ook binnen haar partij wordt er getwijfeld aan de positie van May, volgens een conservatie minister zou het geen onlogische keuze zijn moest de premier afstand doen van haar positie na het tegenvallende resultaat van de verkiezingen.
May dacht door de verkiezingen meer zetels te kunnen winnen om zo haar onderhandelingspositie te versterken tijdens de brexit-gesprekken met de Europese Unie. Maar nu wordt de situatie alleen maar onduidelijker en chaotischer. Terwijl de brexit-termijn van twee jaar is ingezet, moet er eerst opnieuw een Britse regering worden gevormd vooraleer er rond de tafel kan worden gezeten met de EU.
Voorlopig blijft de brexit een feit en zal de uittreding uit de EU worden verder gezet, maar de bank JPMorgan raadt aan om het brexitproces uit te stellen in afwachting op meer duidelijkheid binnen het Britse parlement.
Wat de verdere gevolgen zullen zien, is voorlopig nog onduidelijk. Kan de brexit nog worden teruggedraaid of niet? Daar zal de komende tijd veel over worden gespeculeerd, een kwestie dat zeker invloed zal hebben op het sentiment op de financiële markten.
Bronnen: HLN, CNBC, NOS
Foto: World Economic Forum – Flickr

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.