Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2254 dagen geleden
De Griekse beurs en de Griekse staatsobligaties stonden in rep en roer na de stemming in het Grieks parlement.
Het staat nu vast: Er komen nieuwe verkiezingen op 25 januari.
De linkse anti bezuinigingspartij Syriza is op dit moment de meest populaire partij en staat in de poll op kop met 30% van de stemmen.
Ze willen een heronderhandeling met de Trojka(EU,ECB en IMF) over de Griekse schulden en willen minder of geen besparingen.
Dit leidt tot conflicten met de EU, de ECB en het IMF. Er is een reëel risico dat dit zal escaleren tot een nieuwe financiële systeemcrisis voor de hele Eurozone.
De Griekse beurs dook als reactie 7% in het rood en de grootste bankaandelen sloten 14% lager. De rente op de 10-jarige Griekse staatsobligatie steeg onmiddellijk met bijna 11%.
Het IMF heeft al aangekondigd dat het zijn leningen aan Griekenland zal opschorten tot dat er een nieuwe regering gevormd is.
De paniek in Griekenland zelf was compleet. Het is opvallend dat de financiële markten daarbuiten rustig bleven. Het lijkt wel of Griekenland geïsoleerd is van de buitenwereld.
De Duitse bondskanselier Merkel gaf als reactie dat het vooruitzicht van een Griekse soevereine staat niet langer een punt is van bezorgdheid voor de euro-landen. Er is een machtsspel aan de gang tussen Griekenland en de Europese Unie.
De welvaart van de gewone man staat hier op het spel. De Europese Unie lijkt er al vrede mee te hebben dat Griekenland zijn weg zoekt uit de Euro. Grexit is op komst!
In het geval van een ernstig conflict tussen Griekenland en de internationale geldschieters, die dreigen zich terug te trekken, zal dit ongekende weerslag hebben op Griekse banken.
Goldman Sachs heeft onlangs al gewaarschuwd dat een crisis in Griekenland kan leiden tot een herhaling zoals die er geweest is in Cyprus.
Wegens de waarschuwing van Merkel en de Europese financiële markten die nauwelijks reageren op de crisis, heeft het er alle schijn van dat de Grieken het zelf zullen moeten oplossen.
Bail-ins in Griekenland zullen toegepast worden. De spaarder zal moeten bijdragen aan het faillissement van de banken.
De template van Jeroen Dijsselbloem(voorzitter van de Eurogroep), destijds toegepast op Cyprus in 2013, zal dienen als blauwdruk.
Tot nu was het de belastingbetaler die via de overheid als redder de problemen oploste. De centrale banken hebben banken in 2008 massaal gered via overheidssteun, zogenaamde bail-outs.
Bij een bail-in zal ook de spaarder aangesproken worden. Er wordt een zogenaamde haircut toegepast op de spaarrekening.
Onvermijdelijk zal dit leiden tot bankruns. De eerste signalen zijn er al. In december haalden de Grieken al 2.5 miljard Euro van hun rekening.
Volgens deskundigen is er natuurlijk geen sprake van een stormloop. Een verspreiding naar Portugal, Italië en Spanje is mogelijk.
In het huidig klimaat waar de vermogens kost wat kost moeten aangepakt worden om uit de crisis te geraken zijn alle argumenten meegenomen om spaargelden te confisceren.

Belastingverhoging op dividend en op de rente op spaargeld
Verlaging van belastingvoordeel op spaarproducten
De lage of zelfs negatieve rentes
Bevriezing van de indexatie op spaarproducten die gelden als belastingaftrek
Vooraf innen van belastingen op het pensioensparen
….
Bail-in

Taxshift wordt in deze discussie als ideaal argument gebruikt om extra druk te zetten op spaargelden. Op die manier wordt de hardwerkende belastingbetaler tweemaal getroffen.
Pensioenfondsen en beleggingsfondsen worden aanzien als grote vermogens. Deze fondsen zijn veelal volgestort met spaarcenten van de gewone man.
De spaarder zal de problemen van de overheden die overladen zijn met schulden, met de banken in hun kielzog, moeten redden.
De spaarder is de enige die nog geen schulden heeft. Er wordt alles aan gedaan om hem mee in het bad te krijgen.
Diversificatie blijft de boodschap.
Bron: GoldCore

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.