Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2503 dagen geleden
Het IMF pleit voor het uitstellen van een renteverhoging tot macro economische data aangeeft dat het land er beter voor staat. De VS moet volgens het IMF eerst de overheidsfinanciën onder controle krijgen en het begrotingstekort aanpakken. In haar jaarlijkse rapport aangaande de Amerikaanse economie ziet zij risico’s voor duurzame groei, financiële stabiliteitsrisico’s en geeft zij aan dat de VS een onhoudbare fiscaal beleid voert.
Hoewel de Amerikaanse economie zich heeft versterkt door middel van een groei die dit jaar wordt geraamd op 2.5% en er een toename te bespeuren is in werkgelegenheid – moeten structurele tekortkomingen worden aangepakt. De productiviteit moet worden verhoogt en innovatie, investeringen en arbeidsparticipatie moeten worden gestimuleerd. De Amerikaanse economie zou in 2016 terug kunnen naar een 3% groei, maar enkel wanneer die zaken worden aangepakt.
Het IMF is bang dat de sterke dollar een risico zou kunnen vormen voor Amerikaanse groei en het creëren van banen. Het zou tevens een probleem kunnen vormen voor de inflatie. Daarnaast is de huizenmarkt nog steeds niet hersteld, de nieuwe vraag naar woningen blijft negatief. Een ander risico is het achterblijven van groei in de rest van de wereld waar Amerikaanse export en investeringen de dupe van zou kunnen worden.
Ook geeft het rapport aan dat de aangekondigde renteverhoging – de eerste in 9 jaar tijd – kan leiden tot een grote volatiliteit in de markt. Dit zal vervolgens gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit. Het IMF rapport stelt dan ook voor om te wachten met een verhoging tot data aangeeft dat er meer tekenen zijn van loon- of prijsinflatie. Zonder macro-economische verrassingen en met een dergelijke data-afhankelijke benadering zou dit betekenen dat de rente op 0 tot 0,25% wordt gehouden in de eerste helft van 2016, aldus het rapport.
Er schuilt volgens het IMF tevens een groot risico in het onvermogen van het congres om een overeenstemming te bereiken aangaande de begroting. De verstoring – gekoppeld aan het schuldenplafond – die een shut down van de regering of een impasse zou veroorzaken zijn belangrijke en vermijdbare risico’s. De Amerikaanse economie zal zeker schade ondervinden mocht zo’n situatie zich wederom voordoen.
De overheidsfinanciën van de VS blijven op een onhoudbaar peil. Het IMF roept hen dan ook op om met een geloofwaardig plan te komen om deze onevenwichtigheden aan te pakken. Volgens het IMF moeten daarin inkomsten worden verbeterd door hervormingen van het belastingstelsel, hervormingen van het pensioenstelsel en moeten kosten van openbare gezondheidszorg terug worden gedrongen.
Voor de duidelijkheid dit zijn aanbevelingen voor hervormingen in de VS, niet Griekenland.
Bron: IMF

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.