Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2523 dagen geleden
Iedereen is afgeleid door de aandelenkoersen en de beurzen in China. Maar het echte probleem situeert zich in de Aziatische banksector, zo meent Kyle Bass.
Kyle Bass is een succesvolle hedgefundmanager die beroemd werd door de subprimecrisis te voorspellen. Hij kocht voor honderden miljoenen ‘credit default swaps’ en wist zo enorm te profiteren van de crash in de Amerikaanse vastgoedmarkt. Wat denkt hij over de recente beurscorrectie?
Volgens Bass zijn de meeste mensen afgeleid door de beurskoersen. Aan de echte gevaren besteedt men geen aandacht: het feit dat de Aziatische banken enorme hoeveelheden geld hebben uitgeleend.
Om wille van de recente groeivertraging in China zal een deel daarvan niet terugbetaald worden. En zelfs als er maar een klein deel van deze leningen niet terugbetaald wordt kan dit grote gevolgen hebben.
Sinds 2007 zijn de activa van Chinese banken met 400% gegroeid en vertegenwoordigen nu $31 biljoen. Ter vergelijking: het BBP van China bedraagt slechts $10 biljoen.
“Het angstaanjagende daarvan is dat als je $31 biljoen in de banksector hebt en je verliest slechts 10%, dan verlies je $3,1 biljoen.”, zo weet Bass.
Als dat gebeurt moet China een groot deel van haar valutareserves verkopen om haar banken te redden. Een groot deel van de $3,6 biljoen aan reserves zal dus in rook opgaan.
Dezelfde problemen komen voor bij banken over heel Azië. De sector is in korte tijd exponentiëel gegroeid en dat zal nu zijn tol eisen.
“Onze evaluatie zegt dat we nog maar aan het begin staan van de cyclus waarin steeds meer mensen en bedrijven hun leningen niet meer zullen betalen.”, aldus de analyse van Bass.
Een ander land waar Bass bijzonder pessimistisch over is is Maleisië. De banksector in Maleisië vertegenwoordigt 700% van het BBP.
Bovendien wordt het gerund door een president die bijna een miljard dollar overheidsgeld naar zijn persoonlijke rekening heeft overgeschreven.
In Afrika is hij dan weer zeer negatief over Zuid-Afrika: “Het land heeft een begrotingstekort van 4,5% en heeft slechts 45 miljard in valutareserves, genoeg voor enkele maanden invoer van producten. Zuid-Afrika is helemaal failliet.”
Zullen er gevolgen zijn voor de wereldeconomie als Bass zijn voorspelling uitkomt? Ongetwijfeld:
“De opkomende markten vertegenwoordigen 42% van het wereldwijde BBP. Het BBP van de wereld zal sterker dalen dan de meeste mensen denken.”, aldus de hedgefundmanager.
Bron: CNBC

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.