Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 342 dagen geleden
De NASDAQ index blijft de afgelopen maanden sterk stijgen waardoor het ene record na het andere gebroken werd. Dit echter gedragen door slechts enkele specifieke aandelen welke afgelopen vrijdag een belangrijke duik naar beneden namen.
Waar de tech-aandelen de afgelopen maanden de beurzen steeds hoger deden stijgen kwam hier vrijdag plots verandering in door een sterke daling van de “big five”. Deze vijf aandelen zijn verantwoordelijk voor de sterke stijging van de techindex de afgelopen tijd waardoor de overige aandelen enigszins op de achtergrond verdwenen.
Deze “big five” bestaat uit Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook en Amazon waarbij zowel Alphabet als Amazon laatst de 1000 USD grens doorbraken. Tot afgelopen vrijdag echter waarbij er een verlies van diverse procenten werd opgetekend. Er was ook een sterke stijging in het aantal verhandelende aandelen, meer dan het dubbele dan het maandelijks gemiddelde. In totaal verdween vrijdag maar liefst 97,5 miljard USD op NAQDAQ waarmee het één van de slechtste weken van het afgelopen jaar werd.
Het huidige koerspatroon heeft opvallend veel gelijkenissen met de dotcom crisis waardoor er opnieuw een grote angst bestaat op het verdere vervolg, lees een beurscrash. In tegenstelling tot de dotcom-crisis is er nu wel meer reële waarde, echter niet in die mate om de huidige koersen te verklaren. Net als bij de dotcom-crisis is er dan ook een belangrijke vrees aanwezig dat de huidige speculatie plots zal omkeren waardoor een ware meltdown ontstaat.
Ook andere indexen zoals de S&P 500 noteren op een hoogtepunt waarbij niet duidelijk is hoe lang dit alles nog volgehouden kan worden. Waar er onder het bewind van Trump in eerste instantie een stijging kwam door aangekondigde belastinghervormingen zijn deze amper doorgevoerd. Het uitblijven hiervan kan dan ook zorgen voor de start van een daling van de beurzen. Deze mogelijks nog escalerend door het uitblijven van gezonde economische parameters.
Op dit moment is de wereldeconomie nog steeds gebonden aan financiële steun vanuit de centrale banken. Onder meer de ECB investeert nog steeds maandelijkse tientallen miljarden Euro’s. Ook de lage rente door zowel de FED als de ECB zijn historisch te noemen waarbij een terugkeer naar een normaal niveau te riskant is vanwege de enorme schuldenberg. Net deze schuldenberg vormt het enorme probleem waarop een volgende financiële crisis gebaseerd zal zijn.
Het is dan ook niet de vraag als de er een scherpe correctie komt maar eerder wanneer. Dat deze geen jaren meer zal uitblijven zijn de meeste analisten het ondertussen over eens. Ondertussen blijft men verder feesten, gelijkaardig aan het memorabele moment bij het zinken van de Titanic waarbij het orkest blijft spelen ondanks de hopeloze situatie.
Bronnen:
http://www.cnbc.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.