Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 314 dagen geleden
De werking op de aandelenmarkten is geen exacte wetenschap en niemand kan precies zeggen wat de oorzaak is achter een bepaalde beweging op de beurzen. Dat geldt ook voor de huidige aandelenrally, wat de koersen precies drijft is niet 100 procent vast te pinnen maar volgens Nick Colas, mede-oprichter van marktonderzoeksbureau DataTrek, heeft het allemaal te maken met de hoge winstverwachtingen van bedrijven.
Je zou denken dat het allemaal te maken heeft met de huidige positieve gerapporteerde bedrijfswinsten en het globale herstel van de wereldeconomie, en dat is waarschijnlijk voor een groot deel correct, maar Nick Colas ziet het anders en baseert zich niet op wat is maar op wat beleggers, investeerders en analisten verwachten in de nabije toekomst.
De gemiddelde winstgroei is in het derde kwartaal gestegen naar 6 procent, een cijfer dat de verwachtingen van de analisten overtreft. Beleggers spelen hier op in en verwachten dat bedrijven volgend jaar gemiddeld 11 procent meer winst zullen draaien, daarom worden aandelen op de S&P 500-index tegenwoordig tegen 18 keer de winst verhandeld. Beleggers willen het toekomstig rendement niet mislopen en blijven massaal aandelen inslaan.
Colas benadrukt dat hij niet veel vertrouwen heeft in de verwachtingen van de analisten. Deze keer werden ze overtroffen, maar naar zijn mening hebben analisten vaak de neiging om te optimistisch te zijn in hun voorspellingen.
Een koers-winstverhouding van 18 is aan de hoge kant zeker als analisten hun verwachtingen te hoog hebben ingeschat. Maar Colas stelt zich de vraag wat het geeft mochten de analistenverwachtingen deze keer te laag zijn. Als oefening neemt hij de 20 grootste bedrijven van de S&P 500 en bekijkt zowel de worst- als best-case scenario’s.
Indien alle bedrijven meer winst draaien dan verwacht, en dus analisten te laag hebben ingeschat, dan spreekt het voor zich dat beleggers hun vertrouwen versterkt wordt in de aandelenmarkten. Maar zelfs in het slechtste geval ziet het plaatje er helemaal niet zo slecht uit, aandelen zullen dan nog altijd verhandeld worden tegen een koers-winstverhouding van 20.
Als bedrijven effectief minder winst zullen draaien, dan betekent dit dat de wereldeconomie aan het vertragen is en dat centrale banken opnieuw aanpassingen zullen doorvoeren in hun beleid. Een correctie is dan niet uitgesloten maar in dat geval is de koers-winstverhouding van 20 aantrekkelijk voor beleggers en investeerders, de dip biedt dan uitstekende koopkansen.
Bronnen: Beursduivel, Marketwatch
Foto: OTA Photos – Flickr

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.